Nu går det utan tvekan mot mörkare tider. Det är mörkt vid 6-tiden på morgonen och kvällen börjar också mycket tidigare.
När ljuset är som mest intensivt är det också många som har semester och utnyttjar möjligheten till utevistelse. Vi äter färska bär och grönsaker, ofta kanske lokalodlade, om livsmedelsaffären eller torghandeln har ett sådant utbud. Då laddar vi också kroppen med vitaminer och känner oss fulla av energi.
På höstkanten återgår de flesta till jobbet som ofta innebär inomhusvistelse under större delen av dagen. När vi så småningom kommer in i november börjar många känna av en tilltagande trötthet. Det är ju inte så konstigt med tanke på att mörkret har den effekten på oss. Men det finns också ett vitamin som är starkt förknippat med tillgången på ljus och det är vitamin D.
Vitamin D tillhör de fettlösliga vitaminerna. En stor del av det D-vitamin som vi får i oss via maten består av förstadier till de aktiva formerna D2 och D3. För att få till en aktivering krävs att vi vistas i solljus. Men eftersom sommarperioden är relativt kort i Sverige och för att vi numera vistas inomhus under längre perioder än förr så har vi svårt att upprätthålla tillräckligt höga nivåer av detta vitamin.
D-vitamin deltar i benbildningen och är alltså inte mindre viktigt än kalcium i denna process. På senare år har forskarna hittat många fler viktiga funktioner som detta vitamin fyller. Det deltar i kroppens energiomsättning, blodkoagulationen, verkar ha en positiv effekt på immunförsvaret genom att skydda mot allehanda infektioner och minska risken för invärtes tumörbildning. Det verkar också finnas ett samband mellan D-vitaminbrist och demens, utveckling av Parkinsons sjukdom samt depression.
Det finns alltså mycket som talar för att ett extra tillskott av D-vitamin (den aktiva formen, t.ex D3) är en klok investering i egen hälsa. Det rekommenderade dagliga intaget som i dag ligger på 5-10 µg/dag är framtaget med syfte att undvika bristsjukdomar som rakit, benuppmjukning, osteoporos, kramper eller tandlossning. Men för att höja immunförsvaret eller motverka depression kan det behövas högre doser och där finns det en rekommendation om 50 µg/dag som ett övre dagligt gränsvärde. Man behöver alltså inte vara orolig för att överdosera intaget om man tar extra D-vitamintillskott under vintern.
Ha en trevlig höst full av energi och livslust!